Fra cykelsmedje til førende bilkoncern

Historien om Nellemann tager sin begyndelse i år 1900, hvor Vilhelm Nellemann åbnede en cykelforretning i Randers. Bare fire år senere solgte han sin første bil.

Tiden og idéen var rigtig, og snart kunne han tage fat på det, der i dag er synonymt med navnet Nellemann, nemlig importen af biler. Herefter gik det stærkt, og i 1915 åbnede Vilhelm Nellemann en afdeling i København, således at der kunne leveres cykler og biler både øst og vest for Storebælt.

Allerede i 1920’erne var virksomheden en betydningsfuld importør og forhandler. Dette førte til stiftelsen af DOMI A/S (Dansk Oversøisk Motor Industri)  i 1946.

Sidst i 1960’erne var DOMI den største importør i den danske bilbranche, og ikke mindst Morris Marina, Minor og Mini blev store salgssucceser. I 1976 solgte DOMI over 20.000 biler som den første egentlige importør i branchen.

Stifteren, Vilhelm Nellemann døde i 1961, men i årene frem til 1996 var det stifterens børn og børnebørn, der ledede forskellige grene af koncernen, samt sad i bestyrelserne for de forskellige selskaber.

I 1978 fik man importen af de amerikanske John Deere landbrugsmaskiner, som senere udvidedes til også at omfatte John Deere have- og park-maskiner. Disse aktiviteter blev lagt i Nellemann Agro AS, der holdt til i Vallensbæk Strand uden for København. I 2012 valgte John Deere selv at stå for importen til Danmark, og dermed sluttede en æra i Nellemann-historien.

I 1996 blev selskabet opkøbt af et af stifterens børnebørn, Jac Nellemann. Han introducerede Kia, som var et helt nyt discountkoncept, der gav et stort salg fra starten, og det blev muligt at sammensætte sin egen bil på internettet.

I starten af det nye årtusinde gik Nellemann-koncernen ind i IT-branchen med lancering af Infonizer – et IT styringssystem til bilforhandlere, der undervejs er blevet Microsoft-certificeret.

I dag er det Jac Nellemanns søn, Jacob Nellemann, der som fjerde generation står i spidsen for Nellemann-koncernen.

Siden fjerde generation af familien trådte til, har Nellemann koncernen blandt andet budt på introduktionen af luksus-hybridbilen Fisker Karma samt en række spændende europæisk-producerede biler fra Kia. Senest har Nellemann genintroduceret japanske Isuzu på det danske marked.